DE KANS OP 6 MET PRESENTEREN

De kans dat

Stel je het volgende moment even voor, je zit aan tafel, alle ogen zijn op jou gericht en de spanning bij de andere mensen neemt toe! Ze worden wild, ze beginnen te juichen, tromgeroffel klinkt en iedereen kijkt aandachtig naar jou. Je geeft hem een flinke gooi, met het juiste effect naar links draaiend en de hoop dat je een 6 gaat gooien! In een split-second draait de stemming aan tafel om, de dobbelsteen rolt nog net niet van de tafel af en iedereen kijkt vol verwachting, maar helaas slechts een 1. De kans dat je een 6 zou gooien? Reken maar uit!

Iedereen kijkt naar jou

De inspiratie voor deze blog deed ik op na verschillende presentaties van afgelopen week. Waarbij ik aanwezig was als publiek, deelnemer of misschien wel potentiële klant. Stuk voor stuk sprekers die met een doel voor ogen het podium betreden, het moment kregen om ons als publiek in te pakken, mee te nemen op hun reis én ervoor te zorgen dat we met nog meer kennis, inspiratie of als warme potentiële klant de zaal weer zouden verlaten. Ervaren en minder ervaren sprekers, maar allemaal stapten ze met een grote glimlach naar voren. Dan heb je sowieso ballen, wat mij betreft.

Ruis

De opening is een belangrijk moment om ons als publiek mee te nemen, zodat we ook weten welke kant het verhaal op gaat. Daarna komt de inhoud, waarin we keuzes maken of we dit interessant vinden, de spreker nog meer gaan waarderen én we uiteindelijk in actie komen. Dat laatste hangt natuurlijk vast aan het doel van de spreker zelf. Die heeft daar de meeste invloed op. Wanneer je dit niet in een goede structuur doet, ontstaat er ruis op de lijn. Ruis bij het publiek, wanneer je buurman of buurvrouw zoiets zegt als;  ‘kun jij het nog volgen?’ of ‘ik ben het kwijt’. Dat is zo jammer, want je staat als spreker nog steeds je uiterste best te doen om jouw doel te bereiken.

Techniek

De techniek staat voor niks, zeggen ze wel eens. Als spreker zijn we er soms ook weer afhankelijk van op het moment zelf. Werkt je microfoon goed, staat het geluid wel hard genoeg zodat iedereen het kan horen én hoe gaat dat filmpje ook alweer aan? Met een aarzelende ‘hulp-kreet’ richting de zijlijn.

Als presentatiemaker kan ik zo een bingokaart meenemen tijdens dergelijke presentaties en de stempels zetten om vervolgens keihard “BINGO” te roepen! Alleen dat doe ik natuurlijk niet! Op zo’n moment baal ik echt, had ik maar 5 min. de tijd gekregen om die spreker een paar tips te geven. Zodat al die ‘he-shit-momentjes’ hem of haar niet zouden overkomen.

De volgende gelegenheid wordt een succes

Als je iets over mag doen, zou je het dan weer zo doen? Of kies je ervoor om te leren van de ‘fouten’ en beter te worden! Het is echt niet moeilijk om een goed verhaal te vertellen en op het moment zelf te knallen met je presentatie! Zodat het voor beide een heel leuk moment is en mensen met een positieve herinnering de zaal verlaten of nog mooier, ze worden klant bij jou!

Vanuit mijn rol als presentatiemaker, ben ik er voor ondernemers, sales-tijgers en andere toppers die een moment krijgen om te presenteren. Ik geloof dat iedereen een presentatie kan maken en geven, alleen de wijze waarop maakt het verschil. En het verschil zit in de eerste plaats in de bewustwording, dat het écht een belangrijk moment is! Wat je niet moet onderschatten, maar goed voorbereid zodat je er maximaal resultaat mee bereikt.

Krijg je de volgende gelegenheid, als ondernemer of via jouw werkgever? Bel mij gerust om even te sparren over jouw moment.

Wil je er serieus mee aan de slag?

Zodat het geen ‘lucky shot’ met de hoop op een 6 wordt. Dan help ik je graag verder, zodat ik alleen maar ‘BINGO’ kan roepen aan het einde van jouw presentatie, omdat het een fantastisch moment was voor iedereen!

Tip! – Workshop Presenteren – 27 maart 2020

Schrijf je in voor regelmatige presentatietips!

MEEST RECENTE BLOGS

Ga terug naar blogs
2020-10-24T10:35:17+00:00
Ga naar de bovenkant